dilluns, 31 d’octubre del 2011

Vigília de Tots Sants: Resum mensual de mercats financers

Avui, denominat literàriament "dia de recuperació de beneficis", és vigília de "Tots Sants" i últim dia d'octubre del 2011. Així és com alguns productes financers s'acomiaden del mes:

BORSA ESPANYOLA

El punt clau de superació de totes les resistències, tant en el selectiu de la borsa espanyola com en altres índex bursàtils mundials, es trobava en les cimeres celebrades a Brussel·les pels diferents caps d'estat i ministres d'economia amb l'únic objectiu de "salvar" la zona euro dels possibles atacs, tant des de l'interior - Grècia -, com de l'exterior.

En el cas de l'IBEX-35, mentre evolucionaven les negociacions durant l'octubre, les cotitzacions semblaven superar els mínims de setembre i on sembla que, de moment, no tornarem en un termini immediat. El mercat ha tingut una injecció de confiança tant important com per acomiadar-se dels preus més baixos de finals d'estiu, formar tendències positives i arribar a mitjanes històriques. 

En el cas del gràfic, les cotitzacions no només han superat la resistència psicològica dels 9.000 punts, sinó que també s'aproxima a la mitjana mòbil exponencial de 180 dies, i l'estadístic RSI forma tendència alcista. Posem un nou objectiu a 10.000 punts?


MATÈRIES PRIMES

Les matèries primes, indicador de la fortalesa d'una economia, també han girat la truita a finals de mes. Si durant el setembre, l'índex de matèries primes - commodities - GSCI continuava donant forma a un fort canal baixista, aquesta última setmana ha donat tots els senyals que indiquen un canvi de tendència. 


Tot i que sigui possible una falsa sortida d'aquest canal, i que els preus continuïn a la baixa, dos són els indicadors que avalen la teoria, i un tercer pendent de confirmar: 

- S'ha trencat el canal baixista.

- Els preus estan superant la mitjana mòbil exponencial de 180 dies.

- En zona de resistència, els 5.000 punts, que si es veu superada confirmaria un gir en els preus de les matèries primes, i avalaria la teoria.

Per altra banda.... tenim algun punt que rebutja la hipòtesis i val la pena tenir en compte:

- L'estocàstic - l'últim indicador del gràfic -, és a nivells màxims. Això significa que les cotitzacions estan en màxim procés d'oscil·lació - per girar, i tornar a baixar -, com ho han estat fent des del mes de maig, i ens punxa una mica la teoria de preus amb tendència a l'alça.


Aquests canvis en les cotitzacions del índex GSCI de commodities m'ha fet decidir per recopil.lar unes quantes gràfiques corresponents a matèries primes a negociació, i que són les que composen el canvi de preus:

GAS NATURAL

L'exemple del gas natural és tant interessant la seva part tècnica com la fonamental. La tècnica és la còpia de l'índex de matèries primes GSCI, però amb una tonalitat més brusca. La ruptura del canal baixista és més acusat, i encara que no hi han els altres indicadors que avalin la teoria d'una tendència alcista, si que es pot fer ús de les dades fonamentals del mercat del gas per entendre l'augment de la demanda per aquest producte. En termes generals i molt bàsics: L'hivern ja és aquí. Més enllà d'aquesta base simplista, moltes de les dades adquirides per creure que augmentarà la demanda del gas les he trobat a la pàgina del mercat de matèries primes de Chicago: CME Group.



OR

El producte refugi ha perdut els màxims, i no ha pogut amb els dos mil dòlars, però no per això baixen els preus. Al contrari, la gràfica ens mostra com continua i reafirma la tendència alcista del metall. Amb el doble "terra" que va fer en els 1.600 punts, va confirmar aquesta zona com a molt bon suport per llençar-se més enllà dels 1.700 punts.

La pregunta és, si l'economia comença les seves intencions d'acceleració i la borsa és un bon receptor d'ingressos com ho era fins ara el metall, serà l'or capaç de mantenir aquests nivells de creixement de preus?



COURE

A l'estiu, el metall indicador de la producció i l'expansió econòmica, el coure, va patir també les conseqüències de les tombarelles de les borses. El preu del producte va caure dels 4 dòlars, suport sobre el que s'havia mantingut durant una bona temporada. Els mínims els ha marcat aquest octubre, ha fet com amb l'or, un doble terra i s'ha enlairat una altra vegada. L'impuls, la volatilitat dels mercats, i les tendències del mercat potser faran tornar a negociar el coure als mateixos preus que ens tenia acostumats, tot i així, res ens ho confirma.