dimarts, 18 d’octubre del 2011

Insider Trading: La lliçó de Raj Rajaratnam


La setmana passada dia 13 d'Octubre es va declarar la sentència pel cas de informació privilegiada més gran de la història. Raj Rajaratnam va ser sentenciat a complir 11 anys de presó per haver fet ús indegut d'informació privilegiada mitjançant el seu hedge fund Galleon i aconseguir uns guanys per un total de 63,8 Milions de dòlars.

En un evident intent de preservar la normalitat en la "democràcia" dels mercats, la SEC conjuntament amb l'FBI ha aplicat tots els esforços, fins a la recopilació de 10 milions de documents s'han aportat per aquest cas, per mantenir l'ordre en unes borses que bé es mereixen una bona crítica. Després de les polítiques nefastes, o quasi inexistents, en la història recent dels grans desajustos financers com el procés de caiguda de Bear Stearns o les polítiques irregulars de l'asseguradora AIG, l'arrest i presó del gestor del hedge fund Galleon s'ha rebut com una alenada d'aire fresc en el mercat minorista de petits inversors.

La preservació de l'homogènia distribució de la informació en els mercats financers és una obligació de facto per preservar el que s'anomena el mercat perfecte més gran del món. En aquest, tot participant ha de disposar de les mateixes eïnes i dades per poder actuar amb els mateixos drets sense importar el volum ni la categoria. Per tant, que una persona faci ús del que encara no sap la resta del mercat el fa destructor d'aquesta harmonia.

Seguint aquesta premissa, als Estats Units, el no compliment d'aquest principis són perseguits per les autoritats federals (l'FBI) conjuntament amb la Comissió del Mercat de Valors (la SEC). A Espanya, el seu equivalent són la CNMV i la Guàrdia Civil.


L'origen de les activitats de Raj Rajaratnam daten del 2006 quan va establir una de les primeres relacions beneficioses pel seu negoci: va conèixer Rajat Gupta. Aquest primer enllaç havia estat treballador a McKinsey, empresa consultora i estratega de fusions i adquisicions de grans corporacions. Això el feia un pilar fonamental en les tàctiques del gestor per invertir de forma fraudulenta en el mercat de valors. Beneficiant-se de la informació que els mercats encara no sabien, es va aprofitar d'esdeveniments tant sucosos en el mercat com tenir de primera mà el coneixement de les intencions de AMD per absorvir la fabricant de targetes gràfiques ATI Technologies Inc. Més endavant, la xarxa de contactes es va fer més extensa entre els que es contaven els mateixos treballadors de les empreses afectades, analistes d'agències de rating o persones indirectament relacionades amb executius dels primers esglaons jeràrquics de les empreses cotitzades.


La SEC en un bon esforç de neteja d'imatge, des del 16 d'Octubre del 2009 quan es va obrir el procés, ha seguit tots els implicats en aquesta trama i ha seguit amb lupa totes les vies de comunicació per on es transmetien, en molts casos en codi i llenguatge, totes les dades que necessitava el gestor del hedge fund per poder operar. Una gran explicació de la història la trobem en la pàgina web del The New Yorker, amb la història de George Packer "A Dirty Business", on explica amb detall la forta operació del fiscal del districte del sud de Nova York Preet Bharara.

Casos d'ús indegut d'informació privilegiada com aquests són els cas evident que el mercat està pervertit, i no són poques les ocasions que algú es deixa temptar per l'accés fàcil als guanys de les borses. Tots alguna vegada hem somiat en aprofitar-nos d'un petit i bon comentari per aconseguir una riquesa immediata. Fins i tot la guia del savoir faire de la mestressa de casa nord americana, Martha Stewart, va ser acusada en el seu moment de comprar accions amb el consell d'un bon coneixedor del sector. 


Per sort, o per desgràcia, la idea és que tot participant ha d'estar en igualtat de condicions en els mercats financers, tant en els bons com en els mals moments.