dilluns, 26 de setembre del 2011

La Gran Desil.lusió: Anàlisi Global dels Mercats Financers

És difícil posar-se en situació amb tantes dades i tan variades. La premsa no hi ajuda, i encara menys tot el soroll diari que generen notícies al minut, twitters actualitzats al moment i algun o altre comentari de bar que ens desconcentra de l'enfocament centrat i serè del panorama global dels mercats financers.

És hora d'agafar un conjunt de dades econòmiques, tranquil.lament, i analitzar-les. Sigui per prendre una decisió a l'hora d'invertir, o per ser conscients del moment econòmic que estem vivint, però per sobre de tot això: per tenir una bona opinió pròpia quan ens parlin de finances.

VALORS:

Avui l'anàlisi el reservo per quatre àmbits diferenciats: la volatilitat dels mercats d'acions cotitzades (l'índex VIX), les accions empresarials nord-americanes (Standard & Poor's 500), els preus de les matèries primes (l'índex S&P GSCI), i finalment la rendibilitat del deute del tresor nord-americà (el rendiment del 30 Year T-Bond).



INDICADORS:

Els indicadors utilitzats són una combinació de tres categories:

INDICADORS DE TENDÈNCIA: 

- EMA (Exponential Moving Average o Mitjana de Moviment Exponencial):
La seva funció principal, tal com indica el seu nom, és donar-nos la idea principal de si els preus estan orientats en direcció una tendència alcista, una tendència baixista, o si es tracta d'un mercat lateral sense tendència. La seva interpretació ja va ser comentada en un post anterior.

INDICADORS TEMPORALS ("TIMING" o "MOMENTUM"):

- RSI (Relative Strength Index): És la representació gràfica de l'excés de compra o de venda de títols. Per sobre de 70 el  mercat està en una situació de sobrecompra. Per sota de 30, l'actiu pateix un excés de venda.

- Full Stochastics: Correspon al càlcul de les oscil.lacions del preu actual respecte els moviments dels dies anteriors. Normalitzat de l'1 al 100. Quan excedeix els 80 és una bona senyal de venda, i per sota dels 20 és un bon senyal de compra.

INDICADORS ESTADÍSTICS:

- Bollinger Bands: Són la representació de la mitjana del preu juntament a la desviació estàndards d'aquesta (acostumen a ser 2 desviacions), tant positives o negatives del preu actual. Aquestes desviacions són les anomenades bandes. Quan són tocades - gràficament pel preu - són senyal de compra o venda.

* Tenint en compte la volatilitat dels últims dies, he decidit agafar com a base el càlcul de tots els indicadors, les dades dels preus de 20 dies anteriors, exceptuant el EMA que és a llarg termini, i s'ha calculat segons la mitjana de 180 dies, equivalent a 9 mesos laborables.

** L'anàlisi tècnic no és res més que la recerca de "patrons" en unes dades il.lustrades. La representació gràfica de un conjunt de dades, on el preu i el volum són l'origen de totes aquestes, no fa res més que ajudar-nos a interpretar-les. És més senzill veure una tendència en forma de gràfica que en un full de càlcul.
Per contra, l'anàlisi tècnic no ofereix una fórmula màgica per endevinar el futur de l'economia, i per això, s'ha de vigilar i tenir molta cura en el moment de fer certes suposicions.

ANÀLISI:

VIX: L'índex de volatilitat implícita de les opcions corresponent a l'índex S&P. Se l'anomena l' "Índex de la por", i està pels núvols, i amb tota la raó. Des dels màxims de principis d'agost ha seguit una lateralitat que és la traducció directe de la volatilitat dels mercats d'accions. Si a l'estiu alguns deien que eren els grans bancs que jugaven amb les oscil.lacions del mercat, ara que hem tornat de vacances tot continua igual - avui n'ha sigut un altre gran exemple. Fins que no hi hagin grans decisions econòmiques que defineixin un marc econòmic estable, on les empreses puguin seguir amb la seva activitat, els mercats financers continuaran demostrant molt poca estabilitat.



S&P 500: L'index de les 500 empreses cotitzades més grans dels Estats Units s'està manenint des de l'agost en un rang lateral entre 1.220 i 1.120. Aquestes pujades i baixades tant ràpides - i en alguns casos, quasi diàries -, fan que es reflecteixi en els elevats preus de l'índex de volatilitat VIX.

Encara que no em volia desmarcar del simple anàlisi de situació, aquest cas se'm fa irresistible comentar-lo: Aquest índex ofereix unes senyals interessants de mínims. L'oscil.lador és a mínims - sense tocar la banda baixa -, així com també el preu és al màxim de la seva desviació (la Banda de Bollinger a 1.129,16). Si l'indicador RSI es correspongués amb tota la resta d'indicadors ens començaria a donar una forta senyal de mínims per comprar i extreure un benefici en la inversió a curt termini.



30 - YEAR T-BOND: Tractant-se quasi d'un valor intervingut i amb un preu pressionat a l'alça per les decisions d'una gran entitat com la Reserva Federal, he decidit canviar de to el discurs i n'hi he agafat els indicadors necessaris, ni n'avaluo el seu preu ni comportament a curt termini. 
En virtut d'aquest passotisme, he preferit seleccionar les dades setmanals del preu. Els indicadors per aquest termini són una mica incongruents i no fan més que destorbar l'anàlisi. I no és el preu, sinó la rendibilitat la seleccionada per comentar el comportament del deute nord-americà. 

El que es veu aquí, no és res més que el comportament de rendiment dels bons a 30 anys després de la publicació de la operació TWIST. Les expectatives de pressió de la demanda d'aquest actiu, fan que el rendiment - que juga a la inversa del preu -, s'hagi reduït dràsticament i la primera resistència la trobem en un rendiment del 2,5%, a mínims del 2009. Era la decisió de la FED, pagar molt menys pel deute emès, i la gràfica demostra que ho estan aconseguint.



S&P GSCI: L'índex ponderat de matèries primes de l'S&P és la clara perspectiva de una recessió econòmica. El coure, la plata, l'or, el petroli, tota matèria prima relacionada amb la producció ha tingut una reducció de la seva demanda, i això s'ha traduït directament amb una disminució del seu preu. La gràfica ens demostra una clara tendència a la baixa. En primer lloc, les barres laterals de tendència baixista són confirmades en més d'una ocasió - cercles verds -, on tant mínims com màxims cada cop són més baixos. El preu ha creuat definitivament la mitjana exponencial de moviment a 180 dies, com també la disminució de tendència de l'indicador RSI.