dimarts, 30 d’agost del 2011

Inversió a llarg termini en l'Ibex-35

Les rondalles bursàtils sempre recomanen al bon inversor que el millor que pot fer, durant l'estiu, és desaparèixer. Fer un bon viatge i oblidar-se durant una bona temporada de les inversions. Des del punt de vista d'inversor tècnic i amb una bona visió panoràmica de la situació, la gràfica de cotitzacions de l'Ibex-35 s'ha passejat en direcció al precipici. La caiguda final, i la més acusada de totes, ha estat durant el mes d'agost - el millor dia per deixar les inversions i agafar el primer avió direcció a Hawaii.






En el gràfic adjunt he utilitzat mesures bàsiques de l'anàlisi tècnic per demostrar com les cotitzacions del selectiu espanyol segueixen, fins al dia d'avui, la teoria del rebot del gat mort:
Si llences un gat mort per la finestra aquest rebotarà quan caigui a terra, per molt mort que estigui. Encara que aquest no sigui el típic experiment que es pugui aplicar a casa, si que es pot aplicar a l'Ibex-35 i la seva reacció a la caiguda fins als 8.000 punts. Els dies posteriors a la caiguda les cotitzacions s'han balancejat entre els 8.000 i 8.400 sense que les notícies, les reunions, les trobades de polítics hagin ajudat a que els inversors fessin rebotar de manera extraordinària les cotitzacions a l'alça.

Quan podrem invertir en valors espanyols?

La línia vermella incorporada és la mitjana de preus dels últims 180 dies. Cada dia correspon a la mitjana dels 180 dies anteriors, per tant, és una mitjana mòbil. Tot i que hi ha moltes formes d'utilitzar aquest tipus de mitjanes, a més de les variants que hi han d'aquest mètode, un dels més simples és utilitzar-la com indicador d'inversió a llarg termini. 

Alguns experts en la matèria de l'anàlisi tècnic aconsellen invertir en accions quan la tendència dels preus sigui a l'alça - teoria de comprar barat, vendre car. Un d'aquests indicadors de tendència és quan el preu de les cotitzacions superi la línia de mitjana mòbil (la vermella). Si volguéssim assegurar el tret, no només hauriem d'invertir quan els preus superessin la mitjana, sinó que esperaríem que els preus creuessin la resistència significativa més pròxima a la mitjana mòbil.

A dia d'avui, amb l'Ibex-35 en pantalla, per tirar endavant una inversió a llarg termini els preus haurien de superar una mitjana de 10.138,2 punts. Això ens indicaria un principi de tendència alcista de les cotitzacions. Per tenir la confirmació d'una bona tendència, esperaríem que les cotitzacions travessessin la resistència rodona de 10.200 punts. 

Per desgràcia, a dia d'avui l'Ibex-35 ha tancat només a 8.444,8 punts i una inversió a llarg termini es farà esperar durant una bona temporada.