divendres, 29 de juliol del 2011

La volatilitat de l'IBEX-35 i TV3

Atenció amb TV3 i el seu resum diari de finances després del telenotícies vespre. Els seus comentaris són tant breus com confusos.

La meva preocupació va tenir origen ahir mateix quan en el resum de variacions dels index bursàtils, on només plasmen la variació de l'IBEX-35 i el DOW JONES 50 en pantalla, el comentarista va dir que la borsa espanyola "ha tingut poques variacions i només ha baixat un 0.14%".

Correcte. Ni una mentida. El mateix es pot aplicar a la variació de l'index a dia d'avui, que la variació respecte el dia d'ahir ha estat només del 0,27%.

Seria interessant, sense demanar una explicació de 10 minuts, que en el comentari haguessin afegit un petita observació sobre la gran volatilitat de preus, i que en resum, havia estat una jornada moguda. En alguns moments del dia moltes accions havien arribat a perdre més del 2% i en d'altres moments només patien una petita variació respecte el dia anterior.

Avui mateix, els mercats han obert amb pèrdues de un 1,5%. La notícia d'eleccions anticipades ha disparat TOTS els mercats. L'alegria ha durat fins que Estats Units ha presentat el PIB del últim trimestre, amb un creixement per sota de l'estimat. La baixada ha estat d'un 0,77% en el cas de l'Ibex. Finalment, els ànims han tornat a "puestu", i els preus s'han quedat amb un petit 0,27% respecte el dia d'ahir.



Per molts analistes/inversors/traders/gestors de fons o jubilats que passen el dia invertint aquesta setmana ha estat una setmana d'infart per l'alta volatilitat dels preus. No són dies gens tranquils. El cúmul d'informació que es va destapant en el mercat, i que sembla ser rellevant per la formació dels preus, fa que es canviïn posicions amb molta més velocitat i volum del que estem acostumats. I com a consell personal, en aquestes ocasions val la pena mirar el mercat des de la perspectiva, i mantenir posicions a llarg termini; comprar accions que donin dividends, algun fons d'inversió, mantenir efectiu si és necessari, i fer una operativa assenyada de futurs, CDS o opcions.

Estic convençut que avui a la televisió també ens oferiran el resum diari dels mercats. Segur que ha estat un dia sense canvis importants.