diumenge, 13 de març del 2011

La caiguda de Bear Stearns: "HOUSE OF CARDS" de William D. Cohan

William D. Cohan traça, en aquest llibre, un detallat recorregut a través de diferents testimonis la caiguda d'un dels grans titans del sistema financer americà: Bear Stearns.

El gran oceà atlàntic ens separa de la història, i poc sabem sobre aquesta empresa que es dedicava exclusivament a la banca d'inversió. Però si tots coneixem la banca Lehman per ser el punt de partida de la crisis recent, Bear Stearns va fer sòlida la teoria que les hipoteques subprime eren insostenibles com a inversió tot i l'alta enginyeria financera aplicada perquè aquests instruments es poguessin comercialitzar sense aparentar cap tipus de risc.

House of Cards ens introdueix en el món de la intriga corporativa interbancaria. Reflexa al detall que el pilar bàsic de tota institució financera és la credibilitat, quins són els interessos dels Estats Units, a través de la Reserva Federal, i que qualsevol participant del sistema financer se l'ha de mantenir dret a qualsevol preu.

Bear Stearns va ser, entre d'altres coses, participant en el mercat d'inversions en hipoteques d'alt risc, dipositari de Hedge Funds amb una fiabilitat de gestió qüestionable i victima d'una gestió pèssima per un grup d'executius preocupats pels campionats de bridge dels caps de setmana.

La poca fiabilitat interna, entre d'altres coses, va provocar la dificultat de provocar una bona impressió - credibilitat - entre les altres empreses del sector perquè els hi concedissin el crèdit necessari per mantenir-se en el negoci. Sense crèdit hi havia la possiblitat que Bear Stearns deixés milers de persones al carrer, diners sense retornar als clients, i el més important, diferents contrapartides intoxicades per la seva caiguda. 

Així va explosionar el Credit Crunch. Seguidaments, sense gaire tardança, la Reserva Federal va aparèixer com a creditor d'última instància, posant abans totes les bases sobre la taula per procedir amb el primer de molts dels rescats que vindrien a continuació. D'aquesta manera començava la llarga crisis financera.

Aquesta és la història de Bear Stearns, de Lehman Brothers, AIG, Merrill Lynch.... 
Aquesta és la història d'un castell de cartes. La caiguda d'una pot fer caure-les totes.