dimarts, 15 de març del 2011

El tsunami, el cigne negre del 2011

A finals d'any vàries institucions financeres - entre les quals hi havien bancs, caixes, gestores de fons d'inversió, etc... - van fer la seva llista particular de cignes negres per a l'any 2011.

El terme "cigne negre" es va popularitzar a través del llibre del mateix nom de l'estadístic i trader Nassim Nicholas Taleb. Aquest terme, a part de referir-se a l'animal o la pel.lícula del mateix nom, utilitza la metàfora del cigne negre per explicar fenòmens aleatoris.

Un cigne negre no és res més que això: un fenomen natural aleatori molt difícil de identificar, com un goril.la alví o un trèvol de quatre fulles. En canvi, tot i ser quasi una sorpresa identificar un fet així, és possible que passi.

En finances identificar el cigne negre és el quid de la qüestió per alguns gestors de inversions. Aprofitar-se'n pot generar molts beneficis en un periode molt curt de temps. Per aquesta raó les institucions financeres feien llista a finals d'any.

Malhauradament, els fets aleatoris no s'identifiquen. No es pot. Ningú sap on es pot trobar un cigne negre, un trèvol de quatre fulles, un geni de les matemàtiques o un tresor enterrat.

Fa cinc dies ningú s'esperava que el cigne negre tingués forma de tsunami