dijous, 24 de gener del 2008

La rebotada


Amb el cap fred, i podent-nos permetre el luxe de reflexionar sobre els mercats financers, a altes hores de matinada, a poques hores perquè obrin portes a Singapur; ja podem treure algun resultat.

El resultat és el fruit d'una setmana disbarada de decisions incoherents. Ningú sap on tiren els mercats pel simple fet que la decisió d'ahir no és la mateixa que avui, i demà no tindrà res a veure amb el que ha succeït aquest matí.

No tinc la creència que les coses estiguin desmadrades, més aviat ens ho fan creure.
Només s'ha de ser un obsessiu dels informatius sense cap tipus de criteri per imaginar que les finances han perdut el nord. Seguint minut a minut les notícies, i un ha de fer acte de fe en la seva persona, i creure que les persones de la redacció del mitjà de telecomunicació que sigui, no tenen cap altre notícia que la del "possible crack" o "desvariejos" dels mercats financers, amb els que informar en portada. I aquestes notícies, són una magnificació de la realitat.

Què ha passat?

Dilluns

Com a projecció de futur, un pot endevinar que venen èpoques de "vaques flaques". No ho diuen els mercats. Ho diu l'FNAC. Algú s'ha adonat que hi havien menys caixers/es per nadal que altres anys en el seu establiment del Triangle de Barcelona?
Ho diu Codorniu. On era la seva publicitat per festes?
Una projecció d'una companyia d'aquestes característiques em dóna bastant confiança.

Amb aquesta projecció en ment, haviem d'esperar-nos que les borses globals es desinflessin. Això no ho aconsegueixo jo amb mil euros, ni algun company amb dos mil euros, ho aconsegueix el senyor JPMorgan o el Chase Manhattan.... qualsevol persona que amb una operació pugui moure milions; milions que marquin l'alça o baixada del mercat.
Aquesta operació la van fer dilluns. Un empleat va apretar el botó, i tot el món va anar de cul.


Dimarts - Dimecres

Segon dia de baixes. Un banc ha estat més ràpid que vendre que un altre, però tot i així no es volen perdre en el camí. Venen accions que tenen en cartera. Gestors de carteres d'alt risc (les Hedge Funds) també venen. És el procés de la bola de neu; el dilluns la van tirar, i la resta de setmana que va rodant.

Mentrestant, algunes petites formiguetes, inversors amb quatre duros, estan a l'expectativa d'alguna acció que havia estat, durant alguna temporada, en un preu molt alt, com per comprar-la ara baratíssima.

Dijous

Les compres de petits inversors augmenten i creen l'escalada de preus que s'ha donat avui. No faran una pujada increïble perquè són menys diners, però són molts més inversors en fer força.
Durarà aquesta pujada?
Crec en una pujada bastant efímera, i demà és divendres... Qui vol deixar penjada una compra entre divendres i dilluns?

En resum:
Dilluns - Baixa a causa de pocs inversors però amb molts diners.
Dijous - Alça a causa de molts inversors però amb pocs diners. (Menys força en l'augment).

Així està el pati.