dimecres, 17 de febrer del 2010

"Memorias de un operador de bolsa"

Aquest és el títol de l'últim llibre que m'ha tret hores de son: la biografia de la vida bursàtil, entre 1900 - 1920, de Jesse Livermore un dels més grans especuladors de Wall Street.

Ningú em negarà que dels al.licients més importants d'aquesta novel.la és que l'autor - Edwin Lefèvre, redactor de finances i també especulador contemporàni amb Livermore - entra en tot tipus de detalls pel què fa la operativa que va conduir el protagonista, com si hagués estat ell qui hagués executat les ordres. Tot plegat enmarcat per una època de grans aconteixement històrics com el desenvolupament del ferrocarril com a mitjà de transport, la primera guerra mundial - la gran guerra -, els negocis que Estats Units va fer amb el conflicte bèl.lic, o la guerra de Cuba amb Espanya entre d'altres.

L'altre gran al.licient és trobar-se amb la veritable època d'or de Wall Street, l'època en que grans banquers (com J.P. Morgan), grans especuladors (el mateix Jesse Livermore) i grans industrials (com Rockefeller) hi tenien cabuda. Un temps en que les limitacions del mercat només les marcava la distància - les operacions es feien a mà o mitjançant el telègraf -, deixant de banda tot tipus de restricció de caire legal que es va anar imposant a mesura que es perfeccionaven i internacionalitzaven els mercats.

Val la pena mirar enrere per saber que vivim temps ja viscuts, per aprendre que l'especulació és un joc on es mouen molts diners. I que per aprendre a especular, perfeccionar un sistema i a més guanyar-hi abans un ha de tenir un coneixement molt complex sobre si mateix.

En definitiva: una molt bona estona de lectura.